Μια Δευτέρα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

stavros niarchos park
Από τις 21 ως και τις 24 Ιουνίου, τo Πάρκο Σταύρος Νιάρχος άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό και ετοίμασε μια σειρά από δωρεάν εκδηλώσεις και δραστηριότητες προσκαλώντας τους επισκέπτες σε μια “μικρογραφία του μέλλοντος”. Μουσική, φωτογραφία, αρχιτεκτονική, αθλητισμός, εργαστήρια, τέχνη και ολονύχτιες προβολές video art και πολλά άλλα!

Κάθως μπαίνεις στο χώρο του Πάρκου “χορταίνει το μάτι σου” από το καταπράσινο τοπίο και συνειδητοποιείς πως αυτό που συντελείται είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο βήμα για την Αθήνα, τις τέχνες και τον πολιτισμό. Αν και επισκέπτηκα το πάρκο μόνο τη δεύτερη μέρα των εδηλώσεων του, τη Δεύτερα 22 Ιουνίου, εντυπωσιάστηκα από το χώρο και τη διοργάνωση. Γέμισα εικόνες, μυρωδιές και με κατέκλυσε μια ανυπομονοσία για το επίσημο άνοιγμα του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος την άνοιξη του 2016.

stavros niarchos park

Η Δευτέρα ήταν αφιερωμένη στη μουσική, κυρίως στη τζαζ. Οι επισκέπτες μπήκαμε στον κόσμο του Μάνου Χατζιδάκη και της τζαζ μέσα από το έργο “Mano’s” του πιανίστα Δημήτρη Καλαντζή και του Κουιντέτου του. Μια υπέροχη συναυλία από εξαιρετικούς μουσικούς. Το Κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή αποτελούν οι: Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο), Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα), Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης (τύμπανα), και  Γιώργος Γεωργιάδης (μπάσο).

stavros niarchos park

Wayne Escoffery

Αν μου έλεγε κάποιος ότι θα έρθει μια στιγμή που θα είμαι ξαπλωμένη σε ένα γκαζόν και θα ακούω έναν από τους σημαντικότερους ήρωες της τζαζ δε θα τον πίστευα. Και όμως έγινε. Ο βραβευμένος με Grammy, δεξιοτέχνης σαξοφωνίστας, Wayne Escoffery και το Κουαρτέτο του ανέβηκαν στη σκηνή και έδωσαν μια συγκλονιστική συναυλία. Αντιλαμβανόσουν ότι οι μουσικοί δεν εκτελούσαν απλώς τα κομμάτια, αλλά ένιωθαν κάθε νότα που έπαιζαν. Μαζί με τον Wayne Escoffery και το Κουαρτέτο του ήταν η Charenee Wade.

stavros niarchos park stavros niarchos park stavros niarchos park stavros niarchos park
Ακολούθησε η παρουσίαση του προγράμματος προβολής video art «Fireflies in the Night» από τον Robert Storr, πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Yale. Επιπλέον, από τις 11 το βράδυ ως τις έξι το πρωί προβλήθηκαν έργα σημαντικών ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών στο ξέφωτο. Ομολογώ ότι είδα δύο-τρία μόνο και μετά γύρισα σπίτι μου, νυσταγμένη, αλλά πολύ “γεμάτη”.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των τετραήμερων εκδηλώσεων, οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν και την έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Μακρή. Η έκθεση τιτλοφορείται “Ενσάρκωση”. Η έκθεση παρουσιάζει τη γέννηση και η εξέλιξη του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρωταγωνιστές των φωτογραφιών ήταν οι πρώτοι χορευτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), Μαρία Κουσουνή και Βαγγέλη Μπίκο. Χορευτικές φιγούρες στο χώμα, στο ξύλο και στο τσιμέντο, έδωσαν ψυχή στο εργοτάξιο. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν τη διαδρομή από το 2013 μέχρι σήμερα.
stavros niarchos park stavros niarchos park stavros niarchos park
stavros niarchos park stavros niarchos park stavros niarchos park stavros niarchos park stavros niarchos park stavros niarchos park stavros niarchos park

Angelina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *