Μουσείο Γουλανδρή: αριστουργήματα τέχνης στο Παγκράτι

Στο Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι, θα βρεις αριστουργήματα από τους πιο γνωστούς Ευρωπαίους καλλιτέχνες, και τα πιο σημαντικά εγχώρια ονόματα.

Μουσείο Γουλανδρή

Σε λίγους μήνες λειτουργίας, το Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλης και Ελίζα Γουλανδρή έχει προσελκύσει εντυπωσιακό αριθμό Αθηναίων, αλλά και τουριστών που έχουν βρεθεί στην Αθήνα. Το πολυώροφο κτίριο περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους, πωλητήριο, καφέ – εστιατόριο, βιβλιοθήκη, χώρο για παιδικό εργαστήριο και αμφιθέατρο.

Μουσείο Γουλανδρή

Αν και είχε αναστείλει τη λειτουργία του στα πλαίσια των μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19, το μουσείο έχει ανοίξει εκ νέου περιμένοντας να καλωσορίσει τους λάτρεις της τέχνης.

Μουσείο Γουλανδρή

Είναι ευχάριστο που ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης στην Αθήνα αφιερώνει δύο ολόκληρες αίθουσες για Έλληνες καλλιτέχνες. Σπάνια, εγχώριοι καλλιτέχνες εκτίθενται σε ελληνικά μουσεία καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς τους βρίσκεται σε ιδιωτικές συλλογές. Στο Μουσείο Γουλανδρή θα ανακαλύψεις μεταξύ άλλων έργα από καθιερωμένους Έλληνες όπως ο Γιάννης Μόραλης, ο Δημήτρης Μυταράς, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Κωνσταντίνος Παρθένης, ο Γιώργος Ζογγολόπουλος, ο Γιάννης Γαΐτης, ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Αλέκος Φασιανός, ο Κώστας Τσόκλης, η Σοφία Βάρη και ο Μιχάλης Τόμπρος.

Δύο όροφοι του μουσείου είναι αφιερωμένοι σε μερικούς από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Η συλλογή του Μουσείου Γουλανδρή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα από Βίνσεντ Βαν Γκογκ, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Αλμπέρτο Τζιακομέτι, Πωλ Σεζάν, Πάμπλο Πικάσο, Ανρί Τουλούζ-Λοτρέκ, Χουάν Μιρό, Εντγκάρ Ντεγκά, Πολ Γκογκέν, Φράνσις Μπέικον, Βασίλι Καντίνσκι, Ρόι Λίχτενσταϊν και Κλοντ Μονέ. Επιπλέον, μια αίθουσα είναι αφιερωμένη στη συλλογή του ζεύγους Γουλανδρή από γαλλικά έπιπλα και αντικείμενα τέχνης (από τον 18ο αιώνα), καθώς και κινεζικά αντικείμενα τέχνης.

Μουσείο Γουλανδρή

Περπατώντας μπροστά στις προθήκες των έργων νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ένα Ευρωπαϊκό μουσείο, κάπου στο Λονδίνο ή το Βερολίνο. Μέχρι πρότινος, έπρεπε να ταξιδέψουμε σε κάποια πόλη σαν αυτές για να δούμε έργα τέτοιου επιπέδου. Τώρα, έρχεσαι σε επαφή με έργα παγκοσμίου επιπέδου μόλις λίγα μέτρα από το Καλλιμάρμαρο. Μπορείς να δεις από κοντά τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά ονόματα του τελευταίου αιώνα. Μπορείς να θαυμάσεις το πορτραίτο του ζεύγους Γουλανδρή από τον Ρόρρη, τη νεκρή φύση με καφετιέρα του Βαν Γκογκ, την Ανατολή του Λιχτενστάιν, τη μικρή χορεύτρια του Ντεγκά, την αποκαθήλωση του Γιάννη Γαΐτη, τη Θεία Μορφή του Θεοτοκόπουλου, μια αυτοπροσωπογραφία του Σεζάν, τη γυναίκα της Βενετίας του Τζιακομέτι.

Μουσείο Γουλανδρή

Για να επισκεφτείς όλες τις αίθουσες του μουσείου θα χρειαστείς αρκετό χρόνο, αλλά η εμπειρία θα είναι πλήρης και γεμάτη συναίσθημα. Σύντομα το μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή θα είναι γνωστό και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Μουσείο Γουλανδρή

Ίδρυμα Βασίλης & Ελίζα Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35

Σχετικό άρθρο: Ζωγραφική και γλυπτική από τα μουσεία της Τήνου

Περισσότερες πληροφορίες για το Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή θα βρεις στο επίσημο site.

LIKED THIS POST? PIN IT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *