Η έκθεση Alexander McQueen: Savage Beauty ήταν ό,τι καλύτερο έχω δει στη ζωή μου

alexander-mcqueen-savage-beauty-london-12

Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες καθημερινά, ίσως ακούγεται λίγο μπλαζέ να θεωρείς ένα ταξίδι στο Λονδίνο απαραίτητο για να δεις μια έκθεση μόδας, αλλά για’ μένα η έκθεση Alexander McQueen: Savage Beauty ήταν κάτι παραπάνω από αυτό. Ήταν ένα μάθημα ιστορίας της μόδας, μια έκθεση τέχνης και ίσως η μοναδική ευκαιρία να θαυμάσω συνολικά τη δουλειά του Αλεξάντερ ΜακΚουίν.

alexander-mcqueen-savage-beauty-london-01

Η έκθεση Alexander McQueen: Savage Beauty άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό τον περασμένο Μάρτιο και τις έκλεισε πριν από δύο μέρες. Στο ενδιάμεσο, περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι επισκέφτηκαν το Victoria and Albert Museum για να θαυμάσουν τη δουλειά του αυτόχειρα Βρετανού σχεδιαστή.

alexander-mcqueen-savage-beauty-london-02
alexander-mcqueen-savage-beauty-london-03
alexander-mcqueen-savage-beauty-london-04

Επισκέφτηκα το Λονδίνο στις 14 Μαίου και την επόμενη μέρα πήγα στην έκθεση του Αλεξάντερ ΜακΚουίν. Αναμφίβολα ήταν ό,τι καλύτερο έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Ανάλογα με την εκάστοτε ενότητα που παρουσιαζόταν, η έκθεση ήταν χωρισμένη σε αίθουσες. Σε όλες άκουγες μουσική η οποία ταίριαζε απόλυτα με τα εκθέματα και ήταν διαφορετική σε κάθε αίθουσα αλλά σχεδόν σε όλες έβγαινε κρύος αέρας από το πάτωμα. Μπαίνοντας μέσα στην έκθεση με κατέκλυσαν πολλά συναισθήματα. Τρέλα, φόβος, καταπίεση, φρίκη ήταν μόνο μερικά από αυτά που ένιωθα.

alexander-mcqueen-savage-beauty-london-05
alexander-mcqueen-savage-beauty-london-06

Όσο προχωρούσα στις αίθουσες και έβλεπα τις συλλογές του Αλεξάντερ ΜακΚουίν ένιωθα ότι βρισκόμουν μέσα στο μυαλό του σχεδιαστή. Αυτό το συναίσθημα κορυφώθηκε σε μία συγκεκριμένη αίθουσα η οποία έμοιαζε με “κουτί”.

alexander-mcqueen-savage-beauty-london-07
alexander-mcqueen-savage-beauty-london-08
alexander-mcqueen-savage-beauty-london-09

Όπως προείπα κάθε αίθουσα είχε ένα θέμα και τα έκθεματα ήταν τοποθετημένα έχοντας απόσταση μεταξύ τους. Ωστόσο, το “κουτί” ήταν διαφορετικό. Η αίθουσα είχε εκθέματα από διάφορες συλλογές του σχεδιαστή, τα οποία γέμιζαν κάθε σημείο των τοίχων, μέχρι το ταβάνι. Στο κέντρο του δωματίου ήταν τοποθετημένο το λευκό φόρεμα που φορούσε η Σάλομ Χάρλοου στην επίδειξη για τη παρουσίαση της συλλογής Άνοιξη/Καλοκαίρι 1999, ψεκασμένο με σπρέι στο φινάλε του σόου από δύο ρομπότ.

alexander-mcqueen-savage-beauty-london-10

Μόλις μπήκα στην αίθουσα ένιωσα δέος, αλλά και παράνοια. Δεν ήξερα πού να πρωτοκοιτάξω, τι να σκεφτώ. Ήταν λες και μου παρουσίαζαν όλες τις δουλειές του την ίδια στιγμή, και εγώ δεν ήξερα σε ποια να συγκεντρωθώ.

alexander-mcqueen-savage-beauty-london-11

Μετά από το “κουτί” υπήρχε μια αίθουσα με το ολόγραμμα της Kate Moss το οποίο παρουσιάστηκε στην επίδειξη για τη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2006 στο Παρίσι. Τρομακτική, αιθέρια, ονειρική. 

alexander-mcqueen-savage-beauty-london-13

Στα επόμενα δωμάτια το σκηνικό άλλαξε. Οι τοίχοι ήταν λευκοί και υπήρχε παντού διάχυτο φως. Μετά από τόσο σκοτάδι μου φάνηκε σα να ήρθε η άνοιξη και η αίσθηση αυτή ήταν απόλυτα σωστή, αφού το δωμάτιο είχε ως θέμα τη συλλογή για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2006, η οποία ήταν εμπνευσμένη από τη φύση και αποτελεί μία από τις πιο ρομαντικές επιδείξεις μόδας που έχει παρουσιάσει ποτέ ο σχεδιαστής.

alexander-mcqueen-savage-beauty-london-14

Αντίστοιχο παρέμεινε το σκηνικό και στη συνέχεια, όπου είδαμε την συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2010, η οποία ήταν αφιερωμένη στη γη και οι γυναίκες είχαν μεταμορφωθεί σε θαλάσσια πλάσματα. Η επίδειξη για τη συγκεκριμένη συλλογή ήταν το τελευταίο fashion show που παρουσίασε ο σχεδιαστής.

alexander-mcqueen-savage-beauty-london-15
alexander-mcqueen-savage-beauty-london-16

Μετά από μιάμιση ώρα, βγήκα και από την τελευταία αίθουσα της έκθεσης γεμάτη εικόνες, συναισθήματα και θαυμασμό. Μπορεί ο Αλεξάντερ ΜακΚουίν να αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του, αλλά ο κόσμος της μόδας δε θα σταματήσει να τον αγαπά και να τον θυμάται. Ο Αλεξάντερ ΜακΚουίν ήταν ένας καλλιτέχνης, ο οποίος επέλεξε τα υφάσματα και τα ψαλίδια για να εκφράσει όσα ένιωθε. Φόβος, βία, ταλέντο, καταπίεση, φρίκη, υπερβολή, φαντασία και τρέλα είναι μόνο μερικά από τα συναισθήματα που εκπέμπουν τα ρούχα του. Κάθε ρούχο που υπήρχε στην έκθεση είχε ένα λόγο να είναι εκεί. Δεν σχεδίαζε εύκολα ρούχα και αξεσουάρ. Προτίμησε να σχεδιάσει σκληρά, τολμηρά ρούχα, πανοπλίες για να κρύβουν οι γυναίκες τις αδυναμίες τους και να προκαλούν το φόβο. 

All the photographs are courtesy of Victoria and Albert Museum.

One Reply to “Η έκθεση Alexander McQueen: Savage Beauty ήταν ό,τι καλύτερο έχω δει στη ζωή μου”

Leave a Reply

Your email address will not be published.